Oferujemy indywidualne rozwiązania ubezpieczeniowe w ramach Secufarm®

04 marca 2021

Stan ozimin w pierwszych dniach marca

Ubiegłoroczna jesień była długa, ciepła i dość deszczowa, dzięki czemu większość plantacji ozimin była prawidłowo rozwinięta przed wejściem w okres zimowy. W minionych miesiącach obserwowaliśmy znaczne spadki temperatur, przekraczające miejscami– 20°C, nie trwały one jednak długo, na przeważającej części kraju towarzyszyła im odpowiednia pokrywa śniegowa. Utrzymujące się przez kilka zimowych tygodni stabilne warunki pogodowe, czyli słaby mróz, okrywa śnieżna i brak wiatru, sprzyjały dobremu przezimowaniu ozimin.
Lustracja po zimie
Pod koniec lutego prawie w całej Polsce temperatury przekroczyły 10°C co spowodowało szybki proces topnienia śniegu, przez co możliwa była pierwsza lustracja upraw pod kątem przezimowania. Podczas oceny rzeczoznawcy VH Polska zwracali uwagę przede wszystkim na obsadę roślin, stan systemu korzeniowego, dodatkowo zwracali uwagę na stopień porażenia chorobowego oraz symptomy niedoborów składników pokarmowych. Obserwacje prowadzone były na wybranych polach w całej Polsce, poniżej opisane są wybrane, przykładowe lokalizacje.
Rzepaki nie budzą niepokoju
Opisywane poniżej plantacje rzepaku pochodzą z południa Wielkopolski, gdzie bardzo szybko postępowała odwilż z uwagi na wysokie temperatury dochodzące nawet do 17°C. Pierwszy oceniany rzepak ozimy został zasiany metodą tradycyjną w systemie orkowym, obsada roślin wynosiła 35 szt/m2. Natomiast druga plantacja uprawiana systemie bezorkowym, została zasiana metodą pasową, obsada roślin wyniosła 22 szt/m2. W przypadku obu tych upraw niezależnie od przyjętej strategii uprawy gleby, rośliny wykształciły przed zimą sporą ilość liści rozetowych, co znacznie przyczyniło się do ochrony gleby przed głębokim przemarznięciem. Niebagatelną rolę w prawidłowym przezimowaniu upraw rzepaku odegrała także gruba pokrywa śnieżna zalegająca na polach w czasie mrozów. Ubytek powierzchni zewnętrznej rozety liściowej, dochodził miejscami nawet do 40%, ale to nie wpływa na kondycję zdrowotną żadnej z ocenianych plantacji, ponieważ stożek wzrostu nie został uszkodzony podczas zimy.

Ryc. 1. Rzepak ozimy, siew tradycyjny, obsada 35 szt/m2, widoczne niewielkie ubytki powierzchni liści.

Rzepaki wykształciły grube i mocne korzenie palowe, co również gwarantuje bardzo wysoką zdolność przezimowania oraz pobieranie składników pokarmowych po wznowieniu wiosennej wegetacji.

Ryc. 2. Korzeń palowy dobrze rozwinięty, brak uszkodzeń po zimie.

Uprawy zbóż ozimych także maja się dobrze
Uprawy zbóż ozimych, mimo bardzo niskich temperatur, przezimowały bardzo dobrze dzięki zalegającej pokrywie śnieżnej. Zdarzają się jednak plantacje pszenicy ozimej i jęczmienia ozimego, zasianych w optymalnych terminach, gdzie doszło do przemarznięcia fragmentów blaszek liściowych. Ubytek masy liścia nie przekracza jednak 10% i takie uszkodzenie nie będzie wpływało na plon końcowy.

Ryc. 3. Żyto ozime odmiana hybrydowa, obsada 80 szt/m2, brak oznak złego przezimowania.
Pszenice ozime zasiane po kukurydzy na ziarno, wchodzące w stan spoczynku zimowego w fazie 07 – 10 BBCH również dobrze zniosły tegoroczną zimę. Na ocenianych plantacjach nie stwierdzono szkód spowodowanych złym przezimowaniem. Jednak na obszarach Polski Północnej i Północno – Wchodniej, gdzie zalegała gruba pokrywa śnieżna (powyżej 30 cm) mogło dojść do wyprzenia, czyli niekorzystnego zjawiska zamierania roślin. Takie zjawisko zachodzi, przy niezamarzniętej glebie pod warstwą śniegu, kiedy trwają procesy życiowe w warunkach beztlenowych. Dodatkowo nie można również zapominać o dużej presji patogenów, które ze względu na długą, ciepłą i wilgotną jesień mogły nadmiernie rozwinąć się i spowodować znaczne porażenia chorobami grzybowymi lub szkodnikami.

Ryc. 4. Pszenica ozima, uprawa w systemie orkowym, obsada 290 szt/m2, brak skutków złego przezimowania.

To dopiero przedwiośnie
Ocena plantacji pod koniec lutego, kiedy to ustąpiły mrozy oraz pokrywa śnieżna wykazała dobrą kondycję upraw ozimych. Pierwsze słoneczne i bardzo ciepłe dni przedwiośnia potwierdzają, że rośliny przed spoczynkiem zimowym osiągnęły prawidłowe parametry, a panujące niskie temperatury w lutym nie spowodowały większych uszkodzeń. Jednak na prawdziwą ocenę stanu plantacji po zimie będziemy musieli poczekać, aż do pełnego pobudzenia roślin podczas wznowienia wiosennej wegetacji.

zielony kłos

01 marca 2021

VH Polska partnerem portalu Farmer.pl

VH Polska zostało partnerem portalu Farmer.pl, jest to kontynuacja naszej dotychczasowej współpracy z czasopismem i portalem internetowym. Współpraca z prasą adresowaną przede wszystkim do właścicieli gospodarstw rolnych, plantatorów roślin i hodowców jest dla nas bardzo ważna. Stanowi ona płaszczyznę wymiany myśli i poglądów osób ściśle związanych z polskim i europejskim rolnictwem.

 

Jako oddział jednego z najstarszych i największych europejskich ubezpieczycieli upraw: Vereinigte Hagelversicherung VVaG, z ponad 200 letnią historią, jesteśmy najstarszym towarzystwem ubezpieczeń wzajemnych w Europie. Ubezpieczając ponad 150 000 rolników, przeszło 6 milionów hektarów upraw w takich krajach jak Niemcy, Holandia, Luksemburg, Włochy, Chorwacja, Litwa, Łotwa i Polska wiemy, że oferowane przez nas produkty ubezpieczeniowe uwzględniające zagrożenia klimatyczne występujące w danym regionie dają poczucie bezpieczeństwa i stabilności finansowej naszym klientom niezależnie od tego co przyniesie pogoda.

„Oferujemy ubezpieczenia od ryzyk pogodowych takich jak grad, przymrozki, huragan, deszcz nawalny, ujemne skutki przezimowania i ogień. W nasze ofercie znajdują się ubezpieczenia z dopłatami z budżetu państwa dla takich upraw jak zboża jare i ozime, rośliny oleiste, kukurydza, ziemniaki, buraki cukrowe, rośliny strączkowe a także warzywa czy owoce „– mówi A. Janc dyrektor sprzedaży VH Polska.

Rolnicy są członkami naszego towarzystwa i mają możliwość realnego wpływu na kształt oferowanych przez nas produktów ubezpieczeniowych. To właśnie fakt, że rolnicy są w centrum naszej działalności, jako ubezpieczeni, ale również jako rzeczoznawcy, pracownicy i osoby aktywnie współtworzące ubezpieczenia stanowi o naszej sile i profesjonalizmie.

Stając się partnerem portalu Farmer.pl mamy możliwość jeszcze szerszego informowania Państwa o naszej ofercie, sytuacji szkodowej w Polsce i nowościach w rozwiązaniach ubezpieczeniowych dla rolnictwa.

Zachęcamy do lektury:  Przejdź do Farmer

Logo VH Polska

12 marca 2020

Ważny komunikat dla pośredników VH Polska

 

W nadchodzących dniach i w pierwszym tygodniu kwietnia planowaliśmy spotkać się z naszymi pośrednikami w kilku miejscach w Polsce i przeprowadzić szkolenia produktowo-sprzedażowe.

W czasie tych spotkań chcieliśmy zaprezentować Państwu nasz produkt ubezpieczenia upraw oraz system IT do jego sprzedaży.

Bardzo cieszyliśmy się na te spotkania z Państwem, gdyż to właśnie osobiste spotkania i nawiązane podczas nich relacje są w ubezpieczeniach najważniejsze.

Jednak biorąc pod uwagę rosnącą liczbę zakażeń koronawirusem oraz chcąc zminimalizować ryzyko powstania ewentualnej epidemii, postanowiliśmy zrezygnować z tradycyjnej formy spotkań. Podjęliśmy decyzję, aby spotkać się z Państwem online.

Jesteśmy przekonani o tym, iż nasza decyzja spotka się z Państwa zrozumieniem a spotkania online będę dla nas nowym ciekawym doświadczeniem, które zaowocuje dobrą współpracą w przyszłości.

W najbliższym czasie otrzymacie Państwo od nas wszystkie niezbędne informacje mailowe o sposobie i terminie szkoleń online.

My, ze swojej strony jako VH Polska, gwarantujemy Państwu solidne wsparcie i przygotowanie do nadchodzącego sezonu sprzedaży upraw.

Dzięki plikom cookies (tzw. ciasteczkom) zagwarantujemy Państwu najlepszy odbiór naszej strony. Ciasteczka umożliwiają takie funkcje, jak interakcje z mediami społecznościowymi, uzyskanie spersonalizowanych informacji i dokonanie spersonalizowanych analiz. W celu aktywacji tylko niezbędnych ciasteczek proszę kliknąć na „zaakceptuj niezbędne pliki cookies” lub proszę przejść do „ustawienia plików cookies”. Zgodę można w każdej chwili odwołać klikając na „ustawienia plików cookies”.

Proszę zapoznać się również z naszym oświadczeniem o ochronie danych.

Ustawienia plików cookies